Polacy – dzięki licznym zagranicznym wojażom poszerzającym ich horyzonty – zaczynają gustować w coraz bardziej niezwykłych potrawach kuchni zagranicznych. Niestety jednak, mimo swojego doświadczenia w dalszym ciągu padają ofiarą stereotypów i generalizacji. Pytani o specjały kuchni śródziemnomorskiej najczęściej podają bowiem owoce morza, Francję w dalszym ciągu kojarzą wyłącznie ze ślimakami, natomiast Niemcy to dla nich ojczyzna kiełbasy i piwa. Jak na tym tle wypada świadomość rodaków odnośnie kuchni włoskiej?
Niestety okazuje się, że niezbyt dobrze. Zdaniem wielu pytanych, słoneczna Italia to przede wszystkim pizza, a więc pyszne, cienkie ciasto z różnorodnymi dodatkami. Niejednokrotnie na tej potrawie kończy się wiedza Polaków o tradycyjnych specjałach włoskich. W ramach tego artykułu postaramy się więc przybliżyć je naszym czytelnikom celem podniesienia szeroko pojętej świadomości kulinarnej przedstawicieli naszego narodu.
Spytaliśmy właścicieli restauracji włoskiej Per Tutti z Krakowa czym dla rodowitych Włochów jest swojska kuchnia? Zgodnie odpowiedzieli, że to przede wszystkim różnego rodzaju makarony. Uwielbiają oni spaghetti z sosem pomidorowym i klopsikami, jednakże nie pogardzą daniami zawierającymi farfalle (popularny makaron w kształcie wstążek) czy fusilli (tak uwielbiane przez mieszkańców naszego kraju „świderki”). Na talerzu Włochów regularnie gości także lazania, a więc mięso mielone (wieprzowe lub drobiowe) przekładane warstwami ciasta i udekorowane warzywami. Uznać ją możemy za odpowiednik naszej tradycyjnej zapiekanki. Osoby uwielbiające jeść nie tylko zdrowo ale i smacznie skusić się powinny na tak zwaną polentę, a więc potrawę przygotowywaną na bazie mąki kukurydzianej z dodatkiem sera i sosów.
Italia to także kraj kawą i winem płynący. Sycące potrawy podawane są najczęściej z kieliszkiem czerwonego wina, które to znacznie poprawia trawienie oraz wprawia spożywającego w odpowiedni nastrój, dzięki czemu może on w pełni cieszyć się przygotowanym dlań posiłkiem. Espresso, latte oraz cappuccino dodadzą nam z kolei energii i pozwolą produktywniej spędzić dzień.
Zainteresowanych niezwykłością kuchni włoskiej poinformować pragniemy także, że każdy rejon tego kraju szczyci się swoją własną potrawą, z której przygotowywania słyną lokalni szefowie kuchni. Nie zamierzamy zdradzać wszystkich tajemnic Italii, jako że pragniemy, aby nasi czytelnicy sami zgłębiali je podczas podróży, jednakże wiedzieć należy, że przebywając na Sycylii koniecznie spróbować należy tamtejszych deserów lodowych. Florencja to z kolei idealne miejsce, aby zasmakować w wyjątkowych befsztykach. Tradycjonaliści pragnący spróbować jak smakuje osławiona włoska pizza muszą z kolei odwiedzić Neapol, gdzie jest ona przygotowywana wedle tradycyjnych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur.
Jak więc widać, kraj ten poza pięknymi widokami oraz doskonałą pogodą utrzymującą się niemalże przez cały rok oferuje turystom żądnym przygód o wiele więcej – między innymi kuchnię, której niezwykły smak i aromat otrzymywany dzięki połączeniu wyjątkowych przypraw oraz doskonałej jakości składników pozostaje w pamięci na długo!